Tervezzen előre!

 

Készítsen családi költségvetést!

Kockás füzet vagy excel tábla?

avagy a költségvetés kalkuláció rejtelmei

Alapvetően teljesen mindegy, hogy kockás füzetbe, excel táblázatba vagy a mobiltelefonunkon vezetjük költségvetésünket. A lényeg, hogy egyáltalán valahol, valamilyen formába vezessük! A pénzügyi tudatosság ott kezdődik, hogy tisztában vagyunk a bevételeinkkel és kiadásainkkal. Minden ebből a két információból indul ki: tudunk-e félre tenni vagy hó végére minden fillérünket elköltjük.

Ahhoz, hogy tisztán lássunk, bizony előre terveznünk kell. Először írjuk le bevételeinket. (Tegyen mindenki a belátása szerint, hogy ezt most akkor kockás füzetbe írja, vagy egyéb módon teszi.) Ez a család nettő béréből és egyéb jövedelmekből áll. (pl. családi pótlék) A kapott összegből vonjuk ki azokat a fix összegeket, amelyek háztartásunkban minden hónapban ugyanannyi kiadást jelentenek. (pl. lakásrészlet, rezsi, bérlet, gyerek iskolai ebédje, biztosítás). Itt, még az elején érdemes egy bizonyos összeget félretenni, ami ezután már a tartalék címszó alatt él tovább. Ez az összeg lehet például a fizetésünk 5-10-15 %, ami a pénzügyi szakemberek szerint az a lélektani határ, amit még „észre sem veszünk”, ha félretesszük. Ezt az összeget gyűjthetjük bankszámlán a bankban vagy akár egy perselyben otthon.

Mindezeket a költségeket levonva, kapunk egy összeget, amit el lehet költeni az adott hónapban. Gondoljuk végig, hogy várhatóan milyen kiadásaink lesznek. Érdemes ezt heti lebontásban sorba venni. Pl. a hónap első hetében nagybevásárlást tervezünk, illetve kirándulni megyünk. Milyen költségek merülnek fel? Vásárlás értéke, utazás költsége, állatkerti/múzeumi belépő…stb.) A tervezett összeget írjuk be a táblázatunkba. Ugyanígy vegyük sorba a többi hetet is.

A végén, ha összeadjuk a tervezett összegeket, akkor láthatjuk, hogy elég – e a pénzünk. Ha túllépjük az összeghatárt, akkor érdemes újra kalkulálni.

A tervezett költségek megszülettek. Amint elkezdjük elkölteni az adott hónapban a pénzünket, a számlák alapján, párhuzamosan vezetve táblázatunkat láthatjuk a tényleges költésünket is. A hónap végén ott lesz előttünk feketén-fehéren, hogy tudtuk-e magunkat tartani a terveinkhez vagy nem.

Rövid és hosszú távú terveink tudatos megalapozásához tehát nagy segítség a költségvetés tervezés. 

Legyünk tudatosak, gazdálkodjunk okosan!

 

Pin It on Pinterest

Share This