Öngondoskodás, takarékosság

Napjainkban már elengedhetetlen, hogy saját magunk tudatosan gondoskodjunk a jövőnkről. Ez felkészülést jelent a váratlan helyzetre, az abból adódó esetleges anyagi nehézségek könnyebb leküzdésére.

Az öngondoskodásra, takarékosságra számos lehetőség létezik.

Közvetlen környezetünkben érdemes észrevenni, felfedezni azokat a praktikus lehetőségeket, amelyek hosszútávon mindenképpen megtérülnek.

N

Ha tehetjük autó helyett közlekedjünk kerékpárral, gyalog vagy tömegközlekedéssel. 

N

Tervezzük meg előre a bevásárlásokat, keressük meg a kuponokat, akciókat.

N

Érdemes használtan gyerekruhákat, játékokat, könyveket vásárolni, nem kell feltétlen mindig újat. A lakásba berendezési tárgyakat is beszerezhetünk ilyen módon. 

N

Amire nincs szükségünk, azokat a használati tárgyakat ki is kölcsönözhetjük. (pl: nagyobb szerszámok)

N
Ha van egy üres telke, amit nem használ, ültesse be fával. Tíz-tizenöt év alatt ki tud magának termelni akár több évre elegendő tüzelőnek való fát, így arra már nem kell költenie.
N
Érdemes a házat, lakást hőszigetelni, a nyílászárókat kicserélni vagy körbeszigetelni, a lakásban energiatakarékos háztartási eszközöket, izzókat használni.
N
A bevételek 5-10%-át minden hónapban félretenni. Ez egy akkora összeg, aminek hiánya még elviselhető, ezért érdemes úgy tekinteni rá, mintha nem is lenne.
N
Az aprópénzt (pl. a 100 és 200 Ft-os érméket vagy az 50-100-200 Ft-osokat) perselyben, átlátszó üvegben gyűjteni. A gyerekekre is ösztönzően hat, ha saját maga gyűjti össze a pénzt arra, amit szeretne.
N
A gyerekeknek jó példát mutatni minden téren a legjobb befektetés, hiszen amit otthon a szüleiktől látnak, számukra az lesz a követendő minta.
N

Ételrendelés helyett otthon főzzünk, takarékoskodjunk az étellel, törekedjünk arra, hogy minél kevesebb ételszemetet termeljünk.

A tudatos öngondoskodás része a különböző biztosítások kötése (nyugdíj-, egészség-, élet és balesetbiztosítások) és azoknak a körültekintő megválasztása is. Az előre nem látható, véletlenszerűen bekövetkező eseményekre a családi költségvetésben tartalék képzésével is felkészülhetünk.

A biztosítás megkötése esetén bizonyos időszakonként (havonta, negyedévente, félévente, évente) díjat kell fizetni a biztosítónak, amely ezért cserébe vállalja, hogy egy előre nem látható, váratlan esemény esetén az abból fakadó kárt teljesen vagy részben kifizeti, megtéríti.
Mielőtt biztosítási szerződést köt, alaposan gondolja végig, milyen igényei, céljai vannak, és hosszútávon milyen anyagi terhet tud vállalni (például megtakarítási céllal mekkora biztosítási díjat tud rendszeresen fizetni). Döntés előtt feltétlenül tájékozódjon a kiválasztott termékek és szolgáltatások feltételeiről.

A megfelelő biztosítás kiválasztásában független szakember vagy biztosítási közvetítő segíthet. Törvényi előírás, hogy a biztosítási közvetítők szerepeljenek a Magyar Nemzeti Bank által vezetett felügyeleti nyilvántartásban (a nyilvántartáshoz kattintson ide). Érdemes ellenőriznie, hogy az Ön által választott szakember megfelel-e ennek a kritériumnak.

A biztosítási típusok közötti eligazodásban segíthet a Magyar Biztosítók Szövetségének honlapja:

A témáról bővebben itt tájékozódhat:

Pin It on Pinterest

Share This