Pénz, pénzügyek. Azon tabutémák egyike, amik nemcsak, hogy ritkán fordulnak elő privát beszélgetésekben, de önmagunkkal is ritkán vagyunk hajlandók ilyen témában párbeszédet folytatni. Pedig az életünket, a mindennapjainkat oly mértékben átszövik ezek a témák, hogy még ha feszengve, gyomorszorítással, idegességgel is, de néha muszáj intézni mindazokat az ügyeket, amik a mindennapokban a pénz témáját érintik.

A pénzügyi tudatosság messze többről szól, mint pusztán arról, hogy valaki tesz-e félre a nyugdíjára vagy adott esetben megnézi-e mire költ, vagy köt-e biztosítást, esetleg milyen részvényt vásárol. Mindez már csak egy következmény, egy hosszú folyamatnak egy olyan része, amit meg kellene, hogy előzzön pár dolog. Nevezetesen kettő biztosan: az önismeret és az információszerzés, edukáció.

Az önismeret a nulladik lépés a pénzügyi tudatosságban

Ahhoz, hogy a pénzügyi tudatosság útján valaki elinduljon elengedhetetlen, hogy olyan mértékű önismeretre tegyen szert, ami hatékonnyá teszi a tudatos pénzügyi cselekvést is. Mit is jelent ez?

Érdemes elkezdeni foglalkozni azzal, hogy milyen családi mintákat, hitrendszereket hordozunk magunkban a pénzzel, a pénzkezeléssel, a pénzkereséssel kapcsolatban milyen a viszonyunk nekünk magunknak a pénzhez, a pénzügyekhez, mit vált ki belőlünk és miért az egyéni és családi pénzügyekre ránézve feltárni azt, hogy mi és miért eredményezte azt, ahol most tartunk, és azt is ahogy pénzügyi eseményekre (pénzkiadás, pénz elvesztése, nagyobb pénzösszeg beérkezése, pénzhiány stb.) reagálunk mik azok a vágyak, tervek, elképzelések, ameddig a pénzügyi határaink terjednek mire tartjuk pénzügyileg érdemesnek magunkat, a családunkat, a vállalkozásunkat és mi az, ami már el- és befogadhatatlan.

A sort folytathatnánk, a pénzzel kapcsolatos önismereti témák végtelenül szerte ágazóak és mélyrehatóak. A témával való ismerkedést érdemes akár pénzügyi témájú könyvekkel elkezdeni, de kezdő lépésnek pár oldal követése, hírlevelekre való feliratkozás is segíthet minket abban, hogy elkezdjünk ismerkedni a pénz világával. Az önmunka számtalan olyan akadályozó tényezőre rávilágíthat a pénzügyeinket illetően, amiket megismerve, átalakítva óriási változásokat érhetünk el. Oka van annak is például, ha bármennyi is jön be egy családi kasszába, mindig nullára fut a számla hónap végén (és ez független a jövedelmi szinttől), és annak is, ha valaki több munkát vállalva sem tud egy bizonyos összeget meghaladóan pénzt keresni.

A pénzügyekkel, pénzzel kapcsolatos problémáink felismerése már az egyik legnagyobb lépés afelé, hogy cselekedni is tudjunk és elinduljunk az önismereti és a tudatosság felé vezető úton.

Forrás: https://www.gyerekkelvagyunk.hu/elevenszulok/2022/02/14/gyomorgorcsot-okoz-a-csaladi-kassza-igy-lehetsz-tudatosabb/

Pin It on Pinterest

Share This