Az 1980 és 1995 között született Y generációnak számos kihívással kell szembenéznie, hiszen most jött el az idő, hogy megalapozzák jövőjüket, biztos anyagi hátteret teremtsenek maguknak és családjuknak. Ha már család, akkor ebben az időszakban kap fontos szerepet a családalapítás, a gyermekek születése is a karrier mellett. Ezekkel a kihívásokkal óriási nyomás nehezedik erre a korosztályra. 

Ennek köszönhetően az UniCredit Bank és a Scale Research kutatásba kezdett, melyben a 30-as korosztály pénzügyi tudatosságát és a gazdasági, pénzügyi tudás meglétét vizsgálta. A felmérés rávilágított arra is, hogy milyen kihívásokkal kell most megküzdenie ennek a generációnak.  

Mikor saját kutatásba kezdünk, vagy más cégek által készített reprezentatív felmérési adatokat böngészünk látjuk, hogy az emberek kevés kivétellel úgy nyilatkoznak, hogy a megtakarítás életük egy fontos részévé vált az elmúlt időben. Amennyiben ez tényleg így van, hogy lehet az, hogy az emberek pénzügyi tudatossága mégis a béka feneke alatt van? 

Megtakarítási szokások, avagy hatból csak egy képes rá

A felmérésből kiderült, hogy az említett generáció kevesebb mint 30%-a tud rendszeresen félretenni, a fennmaradó több mint 70% csak esetenként, vagy egyáltalán nem tud pénzt megtakarítani a hónapok során. 

Hogy miért vannak többségben a takarékoskodni nem tudók? Lássuk: a válaszadók szerint a takarékoskodás rendkívül nehéz ebben az életszakaszban, mert folyamatos pénzügyi tervezés és óriási önuralom szükséges ahhoz, hogy megtakarításra legyen képes az ember, hiszen a kiadások száma és mennyisége napról napra csak nő. 

A jó hír az, hogy ebben tudunk segíteni, hiszen mindkét buktató tényezőt ki tudjuk iktatni az életedből! 

Hogy hogyan? 

A COVID19 alatt kifejlesztésre került egy pénzügyi tervező alkalmazás, mellyel könnyen és gyorsan tervezheted pénzügyeidet havi és napi szinten is. Ahhoz, hogy a tervezési folyamatot beépítsd a mindennapokba időbe telik, de csupán napi 2-3 percet vesz az egyéb teendőidből. 

Hát nem megéri a napi 2-3 perc azért cserébe, hogy tudod, hogy saját családod anyagi biztonságban élheti le az életét? 

Rendben, a pénzügyi tervezés pipa, no de mi van az önuralommal? Az önuralomra is kiváló gyógyír a pénzügyi tervező alkalmazásunk, melyet a bevásárlólista írása és a fejlesztő könyvek olvasása remekül kiegészít. 

Hogy miért olvass önfejlesztő könyvet? A könyvek segítenek a széles látókör kialakításában, a tudatosság készségének elsajátításában, így egy kevés idő után pontosan tudni fogod, mire van szükséged és mire nem. Ezen praktikák alkalmazásának köszönhetően nem fognak kiugrálni felesleges dolgokra a zsebedből az ezresek! 

Milyen céllal takarítanak meg az emberek? 

A hónapok, évek során megtakarított pénznek minden családban előre megfontolt célja van. Az Y generáció elsőként családalapítási és ingatlanvásárlási céllal kezd el megtakarítani, majd később pedig lakásfelújításra, utazásra és előtakarékossági céllal gyűjtik a pénzt. 

Előtakarékoskodás

Ahogyan a cikk elején írtuk, többeknek nagy fejtörést okoz a megtakarítás és nagyrészt csak hónapról-hónapra tudnak élni. Hogy miért? Ennek több oka lehet, lássuk őket:

  • alacsony bérek, kevés bevételi forrás
  • eladósodás, ész nélküli hitelfelvétel
  • túlköltekezés, pénzügyi tervezés hiánya

Fontos, hogy abban az esetben, ha problémaként tekintünk a takarékoskodásra, gondoljuk végig a probléma forrását és mindenképp kérjünk segítséget. 

Azonban azok, akiknek már életük részévé vált a megtakarítás, nyugdíj-előtakarékossági megoldásokat, lakástakarékpénztári megoldásokat, valamint saját ingatlan vásárlást választanak a megtakarítási összegek elhelyezésére. 

Hitelfelvételi célok

Abban szerintem mindannyian egyetértünk, hogy egy-egy nagyobb projekt megvalósításához szinte elkerülhetetlen a hitelfelvétel. A felmérésből kiderült, hogy az emberek tudatossága hitelfelvétel szempontjából igen magas, hiszen az élvezeti cikkekre és utazásra felvett hitelek száma igen alacsony. A legkedveltebb hitelfelvételi célok közé az ingatlancélú és az autóvásárlási célúak tartoznak. 

A kutatásból egyértelműen kiderül, hogy az Y generációban születettek jelentős részét a bizonytalanság és a pénzügyi tervezés hiánya jellemzi, ennek köszönhetően gyakran kérnek pénzügyi tanácsot hiteles szakembertől. 

Forrás: https://penzmagnes.hu/vajon-az-y-egy-penzugyileg-tudatos-generacio/

Pin It on Pinterest

Share This