Leállások nélkül működik az azonnali utalási rendszer, amely ötszáznál is több tranzakciót képes egyetlen másodperc alatt biztonságosan feldolgozni. A Magyar Nemzeti Bank az alkalmazástól a bankkártyás fizetések további dinamikus növekedését várja.

Az elmúlt öt év alatt megduplázódott az elektronikus utalások száma, de ennek ellenére még mindig magas a készpénzállomány aránya Magyarországon. Ám Nyugat-Európához vagy Skandináviához hasonlóan sokkal költséghatékonyabb rendszer jött létre az azonnali fizetések bevezetésével – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) vlogján Bartha Lajos, a jegybank ügyvezető igazgatója.

Ezt több minden segíti. Tavaly például a bankkártyás fizetések dinamikus növekedésnek lehettünk tanúi, mintegy 25 százalékkal vásároltak többet a plasztikkal, mint egy évvel azelőtt.

A szakember kiemelte, Magyarországon nagyon alacsony a kártyás visszaélések aránya, hátulról a harmadikak vagyunk a nemzetközi ranglistán.

„Nem kell attól tartani, hogy az új rendszer működése együtt jár majd a csalások számának emelkedésével, ahogyan attól egyesek tartanak. A csalás elleni szoftverek ugyanúgy működnek a bankrendszerben, ráadásul a Magyar Nemzeti Bank meg is követelte, hogy a csalás elleni rendszert a bankok fejlesszék fel a korábbi rendszerhez képest” – hangsúlyozta Patai Mihály, a jegybank alelnöke kedden az M1-en

Nagy verseny várható

Az Európai Unió új pénzügyi szabályozása szeptembertől beengedi a piacra az új szereplőket, a fintech és a bintech vállalatokat is, amelyek szintén nyújthatnak pénzügyi szolgáltatásokat az ügyfeleknek. Nagy verseny várható a piacon.

„Úgy becsüljük, hogy 2030-ra az elektronikus fizetések aránya Magyarországon el fogja érni az EU-átlagot, ami 40–50 százalék közé tehető” – mondta Bartha Lajos.

Minden banknak nyújtania kell olyan, bárki által igénybe vehető lakossági forint alapú számlacsomagot, amely alacsony számlavezetési díj mellett lehetővé teszi korlátlan számú átutalás indítását. Ennek megvalósítását az MNB kiemelt prioritással kezeli, és minden rendelkezésre álló eszközt alkalmazni fog a cél elérése érdekében.

Pluszdíjat nem számíthat fel a bank azonnali utalás címén, amely forintszámláról forintszámlára történik.

Tranzakciós díjat továbbra is csak húszezer forint fölötti utalásoknál számíthatnak fel a pénzintézetek.
Ugyanakkor a tranzakciós díj szabályait nem a jegybank, hanem a jogalkotó határozza meg. Bartha Lajos az MNB sajtótájékoztatóján a hirado.hu kérdésére elmondta: az első héten kiemelt figyelmet fordít a jegybank az azonnali utalások menetére.

Forrás: https://hirado.hu/belfold/gazdasag/cikk/2020/03/03/gyors-korszeru-es-olcsobb-bankolast-szorgalmaz-az-mnb/?fbclid=IwAR1BdMgsOifuctO7npfonzaASjqoiEZ69qxEjJqIERaSsZvw8M6Xqq3AaN8

Pin It on Pinterest

Share This