Jelentősen emelkedett azoknak az aránya, akik megtakarítással és saját pénzügyi célkitűzéssel rendelkeznek, emellett egyre többen készítenek családi költségvetést, a háztartások összességében megfontoltabban, körültekintőbben hozzák meg pénzügyi döntéseiket – mutatja a Pénziránytű Alapítvány friss országos felmérése.

Pénzügyi célokat leginkább a 30-49 évesek tűznek ki maguk elé, de jelentősen javult a fiatal felnőttek (18-29 évesek) pénzügyi tudatossága is: míg 2018-ban 42 százalékuk, idén 78 százalékuk rendelkezett kitűzött pénzügyi célokkal. A fiatalok javuló pénzügyi tudatosságát magyarázhatja, hogy immár több éve a Nemzeti Alaptanterv részét képezik a pénzügyi és gazdálkodási alapismeretek, amelyek elsajátítását 6 éve a Pénziránytű Alapítvány ingyenes, akkreditált tankönyvei is támogatják. A javuláshoz hozzájárulhatott a 2017-ben indított kormányzati pénzügyi tudatosság fejlesztési stratégia, amely számos kormányzati, intézményi és piaci szereplő pénzügyi kultúra fejlesztő munkáját hangolja össze.

ISKOLAI VÉGZETTSÉG SZEMPONTJÁBÓL A 8 ÁLTALÁNOS ISKOLÁVAL RENDELKEZŐK VÁLTOZATLANUL ÁTLAGON ALUL GONDOLKODNAK ELŐRE PÉNZÜGYILEG, ÁM 2022-RE A FELSŐFOKÚ VÉGZETTSÉGŰEKHEZ MÁR CSATLAKOZTAK AZ ÁTLAGON FELÜLI ARÁNYUKKAL AZ ÉRETTSÉGIVEL ÉS SZAKKÉPESÍTÉSSEL RENDELKEZŐK.

Jelentősen emelkedett a családi költségvetést készítők száma: 2015-ben minden negyedik magyar háztartásban foglalkoztak ezzel, most ötből két háztartás tervezi meg kiadásait és bevételeit.

Egyre többen tudatosak a pénzügyek terén.FORRÁS: SHUTTERSTOCK

Míg pénzügyi célokat a magyarok közel fele tűzött ki maga elé 2015-ben, most a megkérdezettek csaknem 80 százalékának van ilyen célkitűzése.

A TUDATOSABB PÉNZÜGYI MAGATARTÁS HÁTTERÉBEN A PANDÉMIA IS SZEREPET JÁTSZOTT: AZ ELMÚLT KÉT ÉV KORONAVÍRUS HELYZETE TÖBBEKET KÉSZTETETT ARRA IS, HOGY ANYAGI HELYZETÜKET ÁTGONDOLJÁK.

A legtöbben még mindig saját ingatlan vásárlására vagy annak felújítására tesznek félre pénzt. A megtakarítások elsődleges célja korábban is az ingatlanra vonatkozott, de míg 2015-ben és 2018-ban kiegyenlített volt azok aránya, akik vásárolni, illetve felújítani kívántak, jelenleg másfélszer annyian újítanának fel, mint akik vásárolnának ingatlant. Ingatlan felújítást most a megkérdezettek 27 százaléka tervez, míg ingatlan vásárlást vagy építkezést a megkérdezettek 16 százaléka. A változást a 2021 január óta elérhető Otthonfelújítási támogatás magyarázhatja, amely segíti az ingatlanfejlesztési terveket.

A PÉNZÜGYI CÉLOK ÉRDEKÉBEN 7 ÉVE EMELKEDŐ ARÁNYBAN TAKARÍTANAK MEG VAGY FEKTETNEK BE TÖBBET A MAGYAROK: MÍG 2015-BEN MINDEN HARMADIK MEGKÉRDEZETT RENDELKEZETT MEGTAKARÍTÁSSAL CÉLJA ELÉRÉSE ÉRDEKÉBEN, MOST 59 SZÁZALÉKUK NYILATKOZOTT ÚGY, HOGY BEFEKTETTE PÉNZÉT. EZZEL PÁRHUZAMOSAN A KORÁBBINÁL KISEBB ARÁNYBAN TERVEZIK AZT, HOGY CSÖKKENTIK A KÖLTSÉGEIKET.

Az országos felmérés 500 fő megkérdezésével készült 2022 februárban. A Pénziránytű Alapítvány 2010 óta ötödik alkalommal mérte fel a magyar lakosság pénzügyi tudatosságát.

Forrás: https://www.origo.hu/gazdasag/20220324-penzugyileg-tudatosabba-es-korultekintobbe-valtunk.html?

Pin It on Pinterest

Share This