Energiatakarékosság a háztartásban szinte mindenütt lehetséges. Az energia egyre drágább, ezért célszerű jobban odafigyelni a víz-, gáz- és áramfogyasztásra.

Napfelkelte

AZ ENERGIATAKARÉKOSSÁG LEHETŐSÉGEI

Az energiatakarékosság a háztartásban szinte mindenütt lehetséges. Nagyon kevesen mondhatják el magukról, hogy már elérkeztek arra a szintre, hogy minimális energiával tudják működtetni háztartásukat. Az energia egyre drágább, ezért célszerű jobban odafigyelni a víz-, gáz- és áramfogyasztásra. Az sem mindegy, hogy mikor: a vízre nyáron a gázra és áramra télen kell jobban odafigyelni. Az energiatakarékosság témája az otthonunkban általában helyiségenként szokott felmerülni. Én most egy kicsit más megvilágításba helyeztem a dolgokat. Nézzük hát meg, hogyan lehet az “elszökő” pénz egy részét megfogni.

1.  Hőveszteségek csökkentése

  •  Épületszigetelés

Energiatakarékosság szempontjából  nagyon sokat jelenthet, ha jól a lakóépület szigetelése. Erről most nem szeretnék részletesen írni, mert nagyon speciális terület és beruházással jár. Mindenesetre számíthatsz arra, ha ezt a kérdést napirendre tűzöd, pénzt kell befektetned, amely évek alatt ugyan, de biztosan megtérül.

  • Fűtési rendszer korszerűsítése

Energiatakarékosság szempontjából nagyon nem mindegy, milyen a fűtési rendszer. Saját tapasztalatom, hogy amikor a gázkonvektorokat központi fűtésrendszerre (lakásban levő kazán) cseréltük, a gázszámlánk a felére csökkent. Probléma: beruházással jár és évek alatt térül meg.

  • Nyílászárók szigetelése

Természetesen nem azokról az ajtókról és ablakokról beszélek, amelyeket nem régen korszerűre cseréltek és hőszigetelésük és ezzel együtt energiatakarékosság szempontjából tökéletes a megoldás. Vannak régi típusú ajtók és ablakok, amelyek “húznak” és ahol nagyon sok meleg távozik el. Az energiatakarékosság érdekében lehet egyszerű lépéseket tenni:  habszivacs csíkkal szigetelni, de még ennél is egyszerűbb: az ajtó elé vastagabb függönyt lehet tenni,  az ablakok közé pedig textillel bevont habszivacs darabokat elhelyezni. Ezek magassága lehet olyan, hogy nem, vagy alig haladja meg az ablakkeretekét (így esztétikailag sem zavaró).

  •  A sütés-főzésnél fellépő hőveszteségek csökkentése.

A hőforrás ne legyen nagyobb átmérőjű, mint a főző edény (ne lógjon ki az elektromos melegítő lap vagy az égő gáz az edény alól. Az edényen mindig legyen fedő (kivétel a pirítás), amely megakadályozza, hogy a 100 fokos vízgőz eltávozzon az edényből – így a hőveszteség csökkenthető.

  • Hőszigetelt háztartási kisgépek (vízforraló, kávéfőző, kenyérsütő gép) használata.

2.  Használati idő lerövidítése az energiatakarékosság érdekében:

  • Kuktafazékban az ételek kb. harmad annyi idő alatt megfőnek, mint közönséges edényekben

3.  Meleg víz használatának csökkentése, energiatakarékos megoldások keresése:

  • rövid ideig tartó (3-5 perc)  zuhanyozás
  • fogmosás langyos vízzel pohárból  (a vizet meg lehet langyosítani vízforralóban)
  • mosogatás mosogatógépben vagy álló vízben (öblítés folyó vízben).

4.  Hőmérséklet csökkentés:

  • csökkentsd le 1 fokkal a lakás hőmérsékletét (lehet, hogy elég lesz  és ez a kis különbség az energiatakarékosságban nagy lépés lesz.
  • moss 40 fokon (elég csak néha a magasabb hőmérséklet, esetleg áztathatsz is).

HOGYAN TUDSZ PÉNZ NÉLKÜL ENERGIÁHOZ JUTNI

Ez nem mindenkinél lehetséges, csak annál, akinek az otthonába valamelyik napszakban besüt a nap. Nyáron ezt igyekezünk megakadályozni, mert az ultraibolya sugarak kárt okoznak a fából készült bútorokban és kifakítják a textíliákat, bútorszövegeket, szőnyegeket. Télen sokkal gyengébb a napsugár, ezek a veszélyek sokkal kevésbé állnak fent, viszont az ablakon át besütő napsugár “besegít” a fűtésbe. Különösen jó segítséget jelent, ha a lakás déli fekvésű, további jó szempont, ha van nyugati ablaka is (ezt a tényt felhasználják az energiatakarékosság érdekében a passzív házak tervezésénél a fekvés kiválasztásában és az ablakra szerelt, állítható zsalukkal.

A BIZTONSÁGODÉRT

Ha még nem tetted meg, vizsgáltasd meg sürgősen a kéménye(i)teket kéményseprő szakemberrel, aki ellenőrzi a kémény állapotát és huzatát és megállapítja, hogy kell-e tartani égéstermék visszaáramlásától.

Forrás: https://www.haztartas-ma.hu/index.php/gazdalkodas/energiatakarekossag/energiatakarekossag-a-haztartasban/

Pin It on Pinterest

Share This