Az iskolakezdés kapcsán sokszor előjön a zsebpénz kérdése, a gyerekek pénzügyi tudatosságra való nevelésének azonban ez csupán egy igen kicsiny szelete. A pénzről való helyes gondolkodást érdemes minél fiatalabb korban elsajátítani, ugyanis, ha a szülő nem tanítja meg utódainak a pénz kezelését, akkor valaki más fogja azt megtenni, ami meglehetősen kockázatos. A most következő tippekk abban nyújthatnak segítséget, hogy szülőként hogyan formálhatjuk játékosan, de mégis hatékonyan a gyermekeink pénzhez való viszonyát.

A Cambridge-i Egyetem tanulmánya azt találta, hogy a gyermekek alapvető pénzügyi szokásai már 7 éves korban kialakulnak. Fontos tehát, hogy egészséges példát mutassunk számukra, hiszen így sokkal nagyobb eséllyel követik ezt, ha idősebbek lesznek.

  1.  Már egészen óvodáskortól jó ötlet az apró gyűjtögetése.A MALACPERSELY HELYETT ÉRDEMES VISZONT, EGY ÁTLÁTSZÓ EDÉNYT HASZNÁLNI A MEGTAKARÍTOTT FORINTOKHOZ. EZ AZÉRT LÉNYEGES, MERT AZ ÜVEGEDÉNYBEN A KISGYEREK IS LÁTHATJA, HOGYAN LESZ A PÉNZBŐL NAPRÓL-NAPRA TÖBB ÉS TÖBB.
  2. Mutassa meg neki, hogy a dolgoknak ára van! Nem elég viszont elmondani, hogy mi mennyibe kerül. Érdemes egy-egy kisebb játékra valót az ő aprós üvegéből kivenni, és megengedni, hogy a kisgyerek vihesse magával az üzletbe, és adja át a pénzt a pénztárosnak. Ennek az egyszerű akciónak nagyobb hatása lesz, mint egy ötperces előadásnak.
  3. Az általános- és középiskolásoknak már adhatunk alternatívát is, Például: “ha megveszed ezt a videojátékot, akkor nem lesz pénzed megvásárolni ezt a pár cipőt.” Ebben a korban a gyerekeknek már képesnek kell lenniük mérlegelni a döntéseket és megérteni a lehetséges következményeket.
  4. NE LEGYEN SZOKÁS, HOGY A GYEREKEKNEK “CSAK ÚGY” PÉNZT ADUNK!Fizessünk nekik a ház körüli munkákért, vagy épp a jó osztályzatért! Ez a koncepció segít a fiataloknak megérteni, hogy a pénzért meg kell dolgozni, és nem csak úgy ajándékba adják.
  5. Tanítsuk meg arra, hogy kerülje az impulzusvásárlást! Ez a korosztály különösen tudja, hogyan lehet könyörgéssel vagy hisztivel kierőszakolni a dolgokat, “itt és most”. Érdemes ilyenkor hagyni, hogy saját maguknak, a spórolt pénzükből vegyék meg ezeket. Ugyanakkor bátorítsuk a gyereket, hogy aludjon rá legalább egy estét, mielőtt valami drága terméket megvásárolna!
  6. Segítsen kitalálni, hogyan lehet pénzt keresni! A tinédzsereknek általában rengeteg szabadidejük van. Például a nyári szünetben támogassa abban, hogy munkát találjon vagy épp vállalkozzon!Fontos, hogy az utódok pénzügyi tudatosságra való szoktatása során játékosan, de ugyanakkor következetesen álljunk a témához. Hiszen ha már fiatalon pozitív érzelmeket társítanak a munka és a vagyon fogalmához, az nagy valószínűséggel egy egész életükre meghatározza majd az azokhoz való viszonyát.

    A tizenéveseknek már azt is meg lehet tanítani, hogy mi a különbség a rövid- és a hosszú távú megtakarítás között. Kitűzhetünk valamilyen konkrét, nagyobb időintervallumra szóló takarékoskodási célt is, amire érdemes időnként emlékeztetni is a tinit, és természetesen megdícsérni, ha sikerült megvalósítania azt. Forrás:https://www.origo.hu/gazdasag/20210716-penzugyi-tudatossag-gyerekneveles-zsebpenz-gazdasag.html

Pin It on Pinterest

Share This