Kétségtelen, hogy a mintegy két hónapja tartó „karantén office” ideje alatt elég jelentős összeget spóroltam meg, és erről készítettem is egy megközelítő számadást.

Tekintettel arra, hogy a munkahelyem Budapesten van, az állandó lakhelyem pedig 25 km távolságra a fővárostól, a napi ingázásra kb. 35.000 Ft / hó volt eddig a költségem. Ha ebből az összegből levonom azt a kb. 10.000 Ft-ot, amellyel a munkáltatóm hozzájárul a napi munkába járási költségemhez, 25.000 Ft –ot spórolok havonta a benzinköltség terén.

Két hónapja a szokásos kozmetikai kezeléseimről is le kell sajnos mondanom. Saját magam készítek természetes alapanyagokból különféle arcpakolásokat. (Rengeteg ‘receptet’ lehet olvasni a közösségi oldalakon). Így ezzel is megspóroltam az itthon létem alatt eddig kb. 30.000 Ft-ot.

A fodrászom sem dolgozik már két hónapja. Úgy döntött, hogy nem kockáztatja a saját, és más emberek egészségét. Így kényszerből, de növeszteni kezdtem a hajamat. A festést azért egy alkalommal meg kellett csinálnom házilag. Ehhez a festéket a fodrászom kikeverte és „érintésmentesen” eljuttatta hozzám. Számításom szerint ezzel mintegy 15. 000 Ft a zsebemben maradt.

A manikűrösről is le kellett mondanom. A két havi alkalom kihagyásával úgy 10. 000 Ft-ot spóroltam.

Ruhaneműt sem vettem azóta, mióta itthonról dolgozom. Annak ellenére, hogy igyekszem nem elhanyagolni itthon sem az öltözködésemet, mégsem kellett új ruhát, cipőt vennem. Szerintem ezzel a két hónap alatt kb. 50.000 Ft-ot takarítottam meg.

Bevásárolni csak egyszer megyek egy héten, természetesen betartva a szigorú előírásokat. Odafigyelek arra, hogy csak a legszükségesebb dolgokat tegyem a kosaramba, és sietek a vásárlással, hogy minél kevesebb időt töltsek a boltban. Így véleményem szerint pár ezer forinttal kevesebbet költök élelmiszerre és egyéb napi fogyasztási cikkekre, sőt megtanultam azt is, hogy hogyan használjam fel takarékosan az itthoni alapanyagokat, esetleges maradékokat.

Összeadva a két hónap alatt megspórolt pénz, mintegy 150. 000 forintnyi az az összeg, amennyivel több maradt a családi kasszában, és ez csak a saját részem, a család többi tagjáról még nem is beszéltem.

Arra gondoltam – és ezt javaslom másoknak is –, hogy ha egyszer véget ér ez a járvány okozta helyzet, és ismét visszatérünk a „normális” életünkhöz, mennyivel okosabban, bölcsebben fogok pénzt költeni, és pénzt spórolni, nem elfelejtve a karantén ideje alatt szerzett ez irányú tapasztalataimat.

Nem utolsó sorban ez alatt a két hónap alatt nem csak anyagi javakkal lettem gazdagabb, hanem lelkiekkel is, hiszen megtapasztalhattam a család tagjainak összetartását. Sokkal többet találkoztam – persze virtuálisan – a gyerekeimmel és a nagy családunk többi tagjával is Amerikától Anglián át Magyarország különböző városaig.

Mandzákné Tarnavölgyi Judit
Pénzügyi Kultúra Nagykövet

Forrás: https://www.aszhirportal.hu/hu/hirek/kiadasok-karanten-office-idejen-noi-szemmel

Pin It on Pinterest

Share This